Impactul operei științifice asupra domeniului de activitate
Impactul operei științifice asupra domeniului de activitate

Participarea mea în calitate de director la proiectul Institutul de Cercetări pentru Agricultură și Mediu – ICAM”, în perioada 2010 – 2015, finanțat în cadrul competiției POSCCE – A2 , s-a materializat prin crearea un institut unic în România din punct de vedere al complexității și diversității cercetărilor legate de supravegherea calității solurilor, apei, aerului precum și a impactului tehnologiilor agricole asupra mediului.

Este primul si deocamdată singurul loc din România unde cercetarea stării fizice a solului rezultate în urma aplicării diferitelor tehnologii agricole se face utilizând tehnicile computer tomograf și microscopia de forță atomică. Cercetările inițiate aici au permis stabilirea de noi standarde privind determinarea claselor de pori și a continuității acestora în sol, precum și a impactului acestora asupra calității solurilor agricole.

Tratatul de Agrotehnică, ianuarie 2020, 1237 de pagini, apărut după 60 de ani de la primul tratat de agrotehnică elaborat de academicianul Gheorghe Ionescu Șișești în colaborare cu         prof. univ. dr. Irimie Staicu și 20 de la publicarea ultimului manual unic de agrotehnică, coordonat de prof. univ. dr. Petru Guș, prin amploarea și multitudinea datelor prezentate reprezintă o reală pledoarie pentru înțelegerea rolului și funcțiilor agrotehnicii ca știință cu aplicații practice. Lucrarea reprezintă o abordare particulară a agrotehnicii, comutând accentul de pe prezentarea tehnologiilor agricole spre profunzimea proceselor din sol, cu evidențierea celor de sorginte fizică, biochimică și biologică.

Tratatul vine să umple “golul“ existent în literatura de specialitate din ultimii 20 de ani, actualizând realizările din domeniul conservării și managementului integrat al zonelor agricole, astfel încât agroecosistemele existente să fie afectate la nivel minim de activitățile antropice și factorii de risc din teritoriu.

Un grad mare de inovare au prezentat cercetările desfășurate în contextul analizei influenței aplicării unor materiale poroase, naturale, pentru reducerea reziduurilor de erbicide în solurile agricole. Aceste studii au evidențiat posibilitatea utilizării unor materiale inovative, în depoluarea solurilor, “Institutul de Cercetări pentru Agricultură și Mediu – ICAM” fiind primul din țară în care s-a studiat această temă, iar rezultatele au fost publicate în reviste prestigioase, printre care Chemosphere 186 (2017) 360-366, IF: 5.08 și Applied Surface Science 358 (2015), pag. 586-59, IF 3,150.

Un impact major asupra domeniului în care activez l-au avut și cercetările privind modificarea stării fizice a solurilor agricole sub influența tehologiilor agricole și activităților antropice, colectivul pe care îl coordonez înregistrând o premieră în România prin utilizarea computerului tomograf în studierea sistemului poros al solului, a continuității acestuia și determinării claselor de micro și nanopori. Rezultatele obținute au fost publicate în reviste ca Journal of Environmental Protection and Ecology, iar metodologia utilizată și noutatea absolută a acestor cercetări pentru România au marcat un punct de referință în studierea solurilor cât și a efectelor sistemelor conservative de lucrare asupra calității acestora.

Numărul de teze de doctorat îndrumate în domeniu, finalizate : 8

  1. Susceptibilitatea solurilor la compactare ca urmare a executării lucrărilor mecanice în Câmpia Moldovei – Denis ŢOPA (2010 – 2012)
  2. Cercetări privind efectul rezidual al unor erbicide utilizate în cadrul tehnologiilor culturilor de câmp, din Câmpia Moldovei” – Ing. Irina Gabriela COROI (2012).
  3. Contribuţii privind creşterea gradului de stabilizare a structurii solului cu ajutorul polielectroliţilor carboxilici” – Ing. Mihai Sorin CARA (2012).
  4. Optimizarea tehnologiei de cultură a rapiţei pentru adaptarea la condiţiile de stres biotic şi abiotic din zona Central-Nordică a Podişului Moldovei – Ing. Gheorghe CHIRIAC (2013).
  5. Tehnologii durabile de cultivare a plantelor adaptate la particularităţile pedoclimatice locale prin utilizarea unor compuşi macromoleculari de sinteză – Ing. Daniel Costel GALEŞ (2013).
  6. Pregătirea patului germinativ în condiţii grele de lucru – Ing. Traian Ioan POMOHACI (2016).
  7. Influența sistemului de lucrare aplicat la cultura grâului de toamnă asupra unor componente ale populației solului – ing. Cristina Vasilica CUCONOIU, 2023
  8. Efectul cumulat al unor sisteme de lucrare a solurilor asupra stării de calitate a terenurilor agricole din Ferma Ezăreni, a USV Iași – ing. Sorin CĂPȘUNĂ, 2023

Numărul de studenţi – doctoranzi în stagiu6 

Numărul de teze postdoctorale coordonate: 4

  1. Susceptibilitatea solurilor la compactare ca urmare a executării lucrărilor mecanice în Câmpia Moldovei – Denis Ţopa (2010 – 2012)
  2. Influenţa unor sisteme durabile de lucrare asupra stării fizice a solului prin utilizarea microscopiei electronice şi a tehnicii computer tomograf. – Anca – Elena Calistru (2014 – 2015)
  3. Influenţa biosorbenţilor naturali asupra adsorbţiei şi degradării erbicidelor în sol. – Irina Gabriela Cara (2014 – 2015)
  4. Evoluţia unor indicatori pedomorfologici şi fizici sub influenţa sistemelor neconvenţionale de lucrare şi fertilizare a solului. Daniel Galeş (2014 – 2015)

Numărul de articole publicate în reviste  ISI (total / în echipă cu doctoranzii): 34 / 17

Numărul total de citări:   1283,  din care în reviste cotate ISI:  239

Valoarea indicelui Hirsch Total Google Scholar: 14, iar i10 = 23.

Discipoli

  • Dr. ing. Denis Constantin Țopa – doctorand si postdoctorand, actualmente Prof. univ., colaborator în cadrul aceleiași discipline (Agrotehnica), director al Institutului de Cercetări pentru Agricultură și Mediu – ICAM, decan și prorectoral Facultății de Agricultură Iași;
  • Dr. ing. Daniel Constantin Galeș – doctorand și postdoctorand, în prezent Șef de lucrări univ. la disciplina de Pedologie, a Facultății de Agricultură Iași;
  • Dr. Irina Gabriela Coroi – doctorandă și postdoctorandă, în prezent Șefă de laborator și Cercetător științific principal II (CP II) în cadrul ICAM Iași;
  • Dr. Anca-Elena Calistru – postdoctorandă, în prezent Șef de lucrări la disciplina de Agrotehnică și Cercetător științific, în cadrul ICAM Iași;
  • Dr. Ing. Lucian Răus – membru al echipelor de cercetare pe care le-am condus, actualmente Conf. univ., titularul disciplinei de Agrochimie la Facultatea de Agricultură Iași, director al Stațiunii Didactice Experimentale a USAMV Iași;
  • Dr. ing. Traian Pomohaci – doctorand, cercetător științific la SCDA Secuieni, jud. Neamț;
  • Dr. ing. Mihai Cara – doctorand, în prezent responsabil Departament de cercetare Lebosol Company;
  • Dr. ing. Gheorghe CHIRIAC – doctorand, în prezent responsabil Departament cercetare TimacAgro.

 

Conferințe invitate

  • 1998 – La ISTRO International Conference, Forth Worth – Dallas, unde am participat ca beneficiar al unui grant acordat de ISTRO USA, am fost invitat să fiu chairman și să prezint o lucrare la secțiunea Soil and Water.

Tehnologii

Tehnologii pentru principalele plante de cultură din Podișul Moldovei, 2000 – Patraş Jan, Ailincăi Costică, Jităreanu Gerard, Săpunaru Tănase ș.a.,:

  • Tehnologia de cultivare a grâului de toamnă
  • Tehnologia de cultivare a porumbului pentru boabe
  • Tehnologia de cultivare a florii soarelui
  • Tehnologia de cultivare a sfeclei pentru zahăr

Premii

  1. 2021 – Premiul „Constantin Sandu Aldea” acordat Academia de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu Șișești”, la Secția Cultura Plantelor de Câmp, pentru lucrarea TRATAT de AGROTEHNICĂ – Coordonator Gerard Jităreanu.
  2. 2008 – Premiul “Dragoș Toma” – acordat de Academia de Știinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu- Șișești”, Secția Mecanizarea Agriculturii, pentru lucrarea “Tehnologii şi maşini pentru mecanizarea lucrărilor solului în vederea practicării conceptului de agricultura durabilă”, autori Jităreanu G., Ţenu I., Cojocaru P., Bria N., Cojocaru I., Editura “Ion Ionescu de la Brad” Iaşi, 2007, ISBN 978-973-7921-95-6, 296 pag.
  3. 2008 – Premiul Societăţii Române a Horticultorilor, pentru lucrarea “Tehnologii şi maşini pentru mecanizarea lucrărilor solului în vederea practicării conceptului de agricultura urabilă”, autori “Jităreanu G., Ţenu I., Cojocaru P., Bria N., Cojocaru I., Editura “Ion Ionescu de la Brad” Iaşi, 2007, ISBN 978-973-7921-95-6, 296 pag.
  4. 1997 – Lucrarea intitulată ” The evolution of soil physical statement under the influence of different tillage systems in irrigated fields“, autori Jităreanu G., Avarvarei, I., Filipov F., 1997, prezentată la Conferința Internațională “Agroecological and ecological aspects of soil tillage”, organizată de ISTRO, la Pulawy, Polonia (07.1997) a fost premiată cu locul I, la secțiunea a II a, “Tillage and soil quality”.

2008Doctor Honoris Causa al Universitatii Agrare de Stat din Chișinău, Republica Moldova.

Brevete depuse

Cerere de Brevet de Invenție Nr.  a 2017 00435, depusă OSIM București

Inventatori: Miron Ionel, Miron Liviu, Jităreanu Gerard, Frunză Dragos Sebastian, Vicol Tudor

Titlul: „Instalație Minifitotron și Metode de Cultivare a Ierbii de Grâu”